Tullesbo honung
All Tullesbo Honung är Svensk, lokalt producerad Honung helt naturell från våra egna bikupor på gården. Honungsbina i våra kupor samlar nektar från blommor i omgivningen. Bina omvandlar nektarn till honung och lagrar den i vaxkakor i bikuporna. När vattenhalten är tillräckligt låg så att honungen går att lagra sätter bina på ett lock av vax och honungen är redo för oss att skörda.
Vi skördar honung två till tre gånger per år (försommar, sommar och tidig höst). Honungen har lite olika smak och karaktär beroende på säsong eftersom bina samlar nektar från olika växter. Honungen slungas och silas. Den nyslungade honungen är alltid flytande men efterhand kristalliseras den. Honungen rörs för att få en jämn, mjuk och lite mer smörliknande konsistens.
Under säsong säljer vi nyslungad honung (flytande) och så länge lagret räcker, vi säljer även den mer ‘vanliga’ mer bredbara honungen som går att lagra länge utan att den ändras i konsistens.
Om man köpt flytande honung och den hinner kristallisera sig kan man sätta burken i ett vattenbad med varmvatten så blir den flytande igen.
Honung är inte bara sött och gott utan innehåller en del nyttigheter bland annat finns mjölksyrabakterier i alldeles nyslungad honung. Även om dessa försvinner förhållandevis snabbt lämnar de kvar bakteriehämmande substanser vilket troligen är förklaringen till att honung har en viss antibakteriell verkan. Honung upplevs också sötare än socker varpå man kan minska mängden om man ersätter sockret med honung. Läs mer om honung på ICA.se
Genom att köpa honung gör du även en god insats för pollineringen!